جالب، خیره کننده و کاملا متفاوت. فقط چند کلمه که میتواند تحصیل در ترکیه را توصیف کند. ترکیه که پلی واسط بین شرق و غرب است، مقصدی عالی، چه برای تحصیل و چه برای تعطیلات است.
این واقعیت که ترکیه هم به اروپا و هم به آسیا نزدیک است، درخواست برای دریافت مدرک و تحصیل در ترکیه را برای بسیاری از دانشجویان بین المللی انتخابی مطمئن میکند.
شرایط تحصیل در ترکیه چیست ؟ هزینه های تحصیل در ترکیه به چه صورت است ؟ راهی برای تحصیل رایگان در ترکیه وجود دارد؟ و بسیاری از سوالاتی که برای تمامی افرادی که قصد تحصیل دارند ، پیش می آید و بدنبال جواب برای آنها هستند.
ما در این مقاله سعی داریم صفر تا صد تحصیل در ترکیه را برای شما همراهان عزیز شرح دهیم ، پس همراه ما باشید و سوالات خود را از ما بپرسید.
چرا تحصیل در ترکیه را انتخاب کنیم؟
تحصیل در ترکیه مزایای بسیاری دارد و افرادی که این کشور را برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند میتوانند، با هزینه ای کمتر ( در مقایسه با سایر کشور های خارجی) در دانشگاههای معتبر جهانی، در رشتههای مطرح دنیا تحصیل کنند.
به طور کلی با توجه به این که دانش آموختگان در کشور ایران از سطح علمی مناسبی برخوردار هستند و اغلب میتوانند به راحتی پذیرش دانشگاههای معتبر ترکیه را دریافت کنند همچنین راحتی تردد و عواملی نظیر هزینههای پایین زندگی، اعتبار دانشگاههای ترکیه و غیره؛ این کشور را به یکی از بهترین گزینهها برای مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیلی تبدیل کرده است.
دانشگاه ها در ترکیه به چند زبان زنده دنیا درسهای خود را ارایه میکنند. تدریس درسها به زبانهای انگلیسی، آلمانی و فرانسه بسیار رایج است. این در حالی است که اگر فردی به زبان ترکی تسلط داشته باشد میتواند به زبان ترکی در دانشگاههای ترکیه به تحصیل بپردازد.
سیستم آموزشی ترکیه
قانون جدید تحصیل در ترکیه در سال 2012 به تصویب رسید، که در آن چهار سال مدرسه ابتدایی + چهار سال مدرسه راهنمایی اجباری است و به دنبال آن چهار سال آموزش اجباری دبیرستان (در مجموع 12 سال آموزش اجباری میشود). تحصیلات ابتدایی برای همه پسران و دختران از سن 7 اجباری است و در مدارس دولتی رایگان است.
مدارس در ترکیه هشت سال (4+4) دوره آموزشی ارائه میدهند. همچنین مدارس خصوصی (و پولی) تحت کنترل دولت هستند. در بیشتر مدارس ابتدایی درس زبان خارجی از کلاس چهارم شروع میشود.
آموزش متوسطه مدارس در ترکیه
آموزش متوسطه به مدت چهار سال اجباری است و دبیرستانهای عمومی، حرفهای و فنی (Lycees، Lise به زبان ترکی) را پوشش میدهد که چهار سال آموزش است (تا سال 2005 3 سال بود).
دبیرستانهای عمومی دانش آموزان را برای موسسات آموزش عالی آماده میکنند. برخی از مدارس متوسطه خصوصی دارای کلاسهای آمادگی زبان خارجی هستند. این نوع دبیرستانهای خصوصی دارای آموزش دو زبانه هستند (مانند دبیرستان ایتالیایی، دبیرستان آلمانی، دبیرستان اتریش، دبیرستان فرانسوی و…).
دبیرستانهای فنی و حرفهای با هدف تربیت نیروهای واجد شرایط به ارائه آموزشهای تخصصی میپردازند.رشتههای فنی شامل برق، الکترونیک، شیمی، ماشین آلات، موتور، ساختمان و.. می باشد.، که میتوانند دبیرستانهای حرفه ای صنعتی باشند.
هدف از آموزش متوسطه، دادن حداقل فرهنگ مشترک به دانش آموزان، شناسایی مشکلات فردی و اجتماعی، جستجوی راه حل، افزایش آگاهی به منظور کمک به توسعه اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی کشور و آماده سازی دانش آموزان برای آموزش عالی، برای حرفه، برای زندگی و برای کسب و کار در راستای علایق و مهارت های خود است.
علاوه بر دبیرستانهای عادی، دبیرستان های عصرگاهی نیز معمولاً در همان ساختمان مدرسه فعالیت میکنند. اینها به گونهای طراحی شدهاند که به کسانی که پس از مدرسه ابتدایی (یا راهنمایی) مشغول به کار میشوند، اجازه میدهند به تحصیلات رسمی خود ادامه دهند.
مقاطع دانشگاهی برای تحصیل در ترکیه
تحصیل در ترکیه تفاوت چندانی با آنچه در سیستم بولونیای اتحادیه اروپا (EU) خواهید یافت ندارد. دانشگاهها در 3 سطح لیسانس، کارشناسی ارشد و دکتری سازماندهی شدهاند.
صرف نظر از نوع مدرکی که دنبال میکنید، میتوانید در یکی از 104 دانشگاه دولتی و 62 دانشگاه خصوصی در ترکیه تحصیل کنید.
برخی از دانشگاههایی که برنامههای تحصیلی با زبان انگلیسی ارائه میدهند عبارتند از:
- دانشگاه سابانچی
- دانشگاه اوکان استانبول
- دانشگاه آیدین استانبول
- دانشگاه TED (TEDU)
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه کوک
- دانشگاه سهیر استانبول
آنچه مهم است بدانید این است که دولت ترکیه هر سال تعداد ثابتی مکان برای دانشجویان خارجی برای هر برنامه ایجاد میکند، که باید آنها را بررسی کنید تا شانس پذیرش خود را تخمین بزنید (هر چه تعداد مکانها کمتر باشد، رقابت بالاتر است).
5 قدم تا اخذ پذیرش تحصیل در ترکیه
- انتخاب رشته و دانشگاه
- جمع آوری اطلاعات در مورد مسائل مالی و بورسیه تحصیلی
- آماده سازی مدارک و ارسال درخواست به دانشگاه
- بررسی الزامات ورودی دانشگاه و نمرات امتحانات
- درخواست ویزا دانشجویی
شرایط درخواست برای تحصیل در ترکیه
اگر شما به گرفتن مدرک لیسانس و تحصیل در ترکیه فکر میکنید. برای شروع، باید روند جمع آوری برخی از اسناد را شروع کنید. قبل از اینکه بتوانید برای پذیرش در دانشگاه در ترکیه در نظر گرفته شوید، به این مدارک نیاز دارید.
اولین مورد سوابق امتحان عمومی یا ریز نمرات تحصیلی شماست. ریز نمرات برای تمام موسسات آموزشی که در آن شرکت کردهاید مورد نیاز است و باید به زبان انگلیسی یا ترکی ترجمه شده باشد. همچنین باید مدارک محضری شود و مراحل شناسایی ( Denklik Belgesi) را طی کند . این کار را میتوان در کنسولگری یا وزارت آموزش و پرورش در هر شهر ترکیه انجام داد.
دوم این که مهارتهای زبانی برای درخواست شما برای تحصیل در ترکیه ضروری است. معمولاً مهارتهای زبانی از طریق آزمون مهارت زبان مانند YÖS بررسی میشود.این آزمون استاندارد برای خارجیهایی است که وارد ترکیه میشوند.همین الزام برای برنامههای پزشکی، حقوق، معماری و برخی از حوزههای فنی و فناوری اطلاعات اعمال میشود.
هر دانشگاه امتحان خود را برگزار میکند. بنابراین، اگر برای سه دانشگاه درخواست دهید، باید هر سه بار را به طور جداگانه آزمون YÖS بدهید. میتوانید در سایت دانشگاه انتخابی برای شرکت در آزمون ثبت نام کنید.
فرض کنید تسلط کافی به زبان انگلیسی و یا ترکی ندارید. در این صورت، توصیه میشود که هر چه زودتر برای آموزش دیدن اقدام کنید.
سوم، توصیه نامه ضروری است. توصیه نامه سندی است که توسط شخصی نوشته شده است که میتواند شخصیت و توانایی تحصیلی شما را تأیید کند.
چهارم، شما باید یک بیانیه شخصی (نامه تشویق ) بنویسید. در این مدرک باید به طور خلاصه توضیح دهد که شما چه کسی هستید و چرا میخواهید در دانشگاه تحصیل کنید. همچنین باید شامل اطلاعاتی در مورد سوابق تحصیلی و علایق، اهداف شغلی آینده و نحوه ارتباط آنها با این برنامه باشد.
که میتوان آن را در قالبهای مختلف نوشت. فرمت بدون ساختار رایج ترین است، زیرا به شما امکان میدهد آزادانه در مورد دستاوردها، ویژگیهای شخصی، علایق، تجربیات و اهداف یادگیری خود صحبت کنید. هر دانشگاه برای حجم و ساختار الزامات خاص خود را دارد که باید به آن دقت نمود.
در این قسمت بطور خلاصه مراحلی که باید برای تحصیل در ترکیه طی کنید ، را معرفی کردیم. با ما همراه باشید برای تشریح مراحل در مقاطع تحصیلی متفاوت
نحوه درخواست برای تحصیل لیسانس در ترکیه
اگر علاقه مند به درخواست برای تحصیل در ترکیه و مقطع لیسانس هستید، چند کار وجود دارد که باید انجام دهید. در اینجا چند مرحله وجود دارد که باید هنگام درخواست دنبال کنید:
بررسی داشتن شرایط لازم برای تحصیل در ترکیه
قبل از درخواست، مطمئن شوید که تمام مدارک مورد نیاز را دارید. سپس سوالات زیر را از خود بپرسید: آیا شرایط لازم برای تحصیل در ترکیه و مقطع کارشناسی در دانشگاه را دارم؟ آیا من به زبان ترکی صحبت میکنم که به من اجازه دهند کلاسها را دنبال کنم و برای مدت طولانی در ترکیه زندگی کنم؟ آیا میتوانم در حین تحصیل در ترکیه هزینههای تحصیل و زندگی را بپردازم؟ آیا سوابق تحصیلی من با شرایط برنامه مطابقت دارد؟
انتخاب دانشگاه برای تحصیل در ترکیه
اولین قدم برای درخواست و اخذ پذیرش از یکی از دانشگاههای ترکیه، انتخاب دانشگاهی است که میخواهید تحصیلات عالی خود را در آن بگذرانید.
در واقع، چندین برنامه تحصیلی در تمام دانشگاه های ترکیه وجود دارد. برخی از تخصص های دانشگاههای ترکیه به شرح زیر است:
- حقوق و علوم حقوقی
- تجارت، مدیریت و MBA
- علوم فیزیکی و علوم انسانی
- علوم کامپیوتر
- مطالعات مهندسی
- معماری
- پزشکی
- دندانپزشکی
- دارو
انتخاب رشته و برنامه لیسانس برای تحصیل در ترکیه
ابتدا باید یک برنامه لیسانس را انتخاب کنید که متناسب با نیاز شما باشد. میتوانید لیستی از برنامههای کارشناسی از دانشگاه استانبول ،آنکارا یا کالج های دیگر را مرور کنید. اگر حوزه خاصی وجود دارد که به مطالعه علاقه دارید، با انتخاب رشته تحصیلی که به آن علاقه دارید، جستجوی خود را محدود کنید.
اگر برنامه تحصیل در ترکیه را پیدا کردهاید، قدم بعدی بررسی شرایط درخواست برای آن مدرک است.
شما همیشه باید معیارهای دقیق را در وب سایت دانشگاه مدنظر خود بررسی کنید و ببینید آیا میتوانید آنها را برآورده کنید یا خیر؟ برخی از شرایط کلی نیز وجود دارد که باید آنها را رعایت کنید.
فرم درخواست را تکمیل و به صورت آنلاین ارسال کنید
برای تحصیل در ترکیه، باید فرم درخواست را تکمیل کرده و به صورت آنلاین ارسال کنید. روند درخواست می تواند تا 15 روز طول بکشد، بنابراین زودتر شروع کنید!
مهلت عمومی برای ارسال مدارک درخواستی شما قبل از اول مرداد ماه است.
شما باید مشخصات شخصی خود، از جمله محل زندگی و اطلاعات تماس خود را ارائه دهید. همچنین باید اطلاعاتی در مورد سابقه تحصیلی خود، از جمله دیپلم دبیرستان و ریز نمرات ارائه دهید.
برای بالا بردن احتمال تایید درخواست شما برای پیش ثبت نام یا پیش پذیرش در دانشگاه مورد نظر ترکیه، لیستی از مدارک را برای تکمیل پرونده از شما میخواهد، که به موارد زیر می توان اشاره نمود.
- فرم درخواست
- دیپلم دبیرستان (یا مقالهای که گواهی میدهد فارغ التحصیل میشوید)
- رونوشت سوابق
- نامه تشویق
- اثبات پرداخت هزینه درخواست (35-100 USD)
- گواهی دال بر اینکه شما امتحان خروج از دبیرستان داشتهاید (مانند SAT 1، مدرک بین المللی، مدرک ملی، و…)
- نامهای که تضمین میکند شما بودجه مالی لازم برای حمایت از خود را در طول تحصیل دارید.
- یک CV و یک جلد نامه.
- مدرک سطح زبان ترکی (اختیاری).
- گواهی سطح زبان انگلیسی (اختیاری).
- آزمون سطح و مهارت مانند SAT (اختیاری).
- آزمون سطح و مهارت مانند YOS یا OSYM (اختیاری).
سایر مدارک ممکن است توسط دانشگاه خصوصی ترکیه درخواست شود.
هزینه درخواست خود را با کارت اعتباری یا حواله بانکی بپردازید
اگر مایل به پرداخت با کارت اعتباری هستید، لطفاً هنگام پر کردن فرم درخواست، گزینه “کارت اعتباری” را انتخاب کنید. سپس از طریق یک فرآیند گام به گام راهنمایی میشوید و از شما خواسته میشود قبل از ارسال پرداخت، اطلاعات شخصی خود را ارائه دهید. دانشگاه آنادولو به شما امکان میدهد کل فرآیند را به صورت آنلاین تکمیل کنید.
مصاحبه با مدیر برنامه یا رئیس بخش
در نهایت، باید با مدیر برنامه یا رئیس بخش مصاحبه داشته باشید. این مصاحبه بسیار مهم است زیرا به دانشگاه اجازه میدهد شما را به عنوان یک شخص بشناسد.
اگر با فکر کردن در مورد اینکه چه می خواهید از آنها بپرسید و چه نوع سؤالاتی ممکن است از شما بپرسند، برای این مصاحبه آماده شوید، به شما کمک زیادی خواهد کرد. برای مثال، فرض کنید برای تحصیل در ترکیه و مدرک مهندسی کامپیوتر درخواست میدهید.
در این صورت، آنها میخواهند در مورد مهارتها و تجربیات شما در ریاضیات و علوم کامپیوتر بدانند. بهترین راه برای آماده شدن برای این مصاحبه ،مطالعه الزامات برنامه است تا بتوانید سوالاتی در مورد دروس یا رشتههای خاص ارائه شده را آماده کنید!
بنابراین، اگر تصمیم دارید و میخواهید در مقطع کارشناسی در ترکیه تحصیل کنید، بسیار مهم است که آماده باشید. روند درخواست میتواند طولانی و پیچیده باشد، بنابراین دانستن الزامات و مهلتهای پیش از موعد به شما کمک میکند که مسیر خود را پیدا کنید.
اگر از نکات بالا پیروی کنید، همه چیز باید بدون مشکل پیش برود. حتی میتوانید قبل از ارسال فرم درخواست، اگر زمینههایی وجود دارد که باید بدانید با یک متخصص صحبت کنید!
سایر شرایط مدرک زبان برای تحصیل در ترکیه
برنامههای زبان انگلیسی متقاضیانی را با نمره تافل 79 میپذیرند، اما بسیاری از دانشگاهها امتحانات محلی YDS، YOKDIL را قبول میکنند. گاهی اوقات، دانشگاهها ممکن است تست زبان را به تنهایی انجام دهند.
آزمون SAT دارای وظایف آزمون زبان است. بنابراین میتواند برای پذیرش در برخی از دانشگاهها کافی باشد. تسلط به زبان ترکی را میتوان از طریق آزمونهای TÖMER، YKS و TYS تأیید کرد. اینها رایج ترین آزمونهای مهارت زبان در ترکیه هستند.
تحصیل به زبان ترکی
سطح C1 زبان ترکی برای پذیرش برای دانشگاهها است، اما در موارد نادر B2 نیز ممکن است قبول شود. اگر توانایی زبان شما برای کمیته پذیرش ضعیف به نظر میرسد، اما تمام شرایط دیگر را برآورده میکنید، ممکن است به یک دوره زبان در دانشگاه اعزام شوید.
پس از آن، میتوانید بلافاصله سال اول تحصیل در ترکیه و در مقطع کارشناسی خود را شروع کنید.
شرایط تحصیلات تکمیلی در دانشگاه های ترکیه
دانشگاه های ترکیه سالانه هزاران دانشجو را برای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری از سراسر جهان می پذیرند.
مدت تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه دو سال است و دانشجو باید 120 ساعت در آن شرکت کند.در پایان دوره، دانشجویان کارشناسی ارشد بر اساس رشته تحصیلی خود پایان نامه ارائه میکنند.
تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد نیازی به شرایط سنی ندارد، اما در صورتی که متقاضی قصد اخذ بورسیه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه را داشته باشد، باید کمتر از 30 سال سن داشته باشد.
دکترا یک تحقیق علمی یا دوره تحصیلی است که 2 تا 5 سال طول میکشد و دانشجویان دکترا پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد پذیرش می شوند.دکترا بالاترین سطح تحصیلات تکمیلی است و افرادی که مدرک دکترا دارند معمولا اجازه تدریس در دانشگاهها را دارند.
در برخی از برنامهها، متقاضیان باید حتی قبل از ثبت نام در دانشگاه، برای پایان نامه آینده خود استاد راهنما پیدا کنند. شما باید به طور مستقل با فردی در بخش مورد علاقه خود تماس بگیرید و در مورد برنامههای تحقیقاتی خود با او صحبت کنید. این قانون عمدتا برای دانشجویان رشتههای مهندسی و مراقبتهای بهداشتی مورد نیاز است.
کالجهای دانشکدهها درخواستهای هر دانشجو را ارزیابی میکنند. در صورت لزوم، دانشگاهها میتوانند مصاحبه انجام دهند.
بسیاری از دانشگاه های دولتی ترکیه برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی آزمون پذیرش دارند. سه آزمون مهم برای پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد عبارتند از:
- آزمون ALES: حداقل نمره لازم برای قبولی 50 تا 70 است و این آزمون سه بار در سال گرفته می شود و تا دو سال اعتبار دارد.
- آزمون GMAT: این آزمون برای پذیرش در برنامههای دانشگاه بازرگانی برگزار میشود ،حداقل نمره لازم برای پذیرش 500 است که برای مدت پنج سال اعتبار دارد.
- آزمون GRE: این آزمون شامل سوالات زبان و ریاضی میباشد ،حداقل نمره لازم برای پذیرش 685 است که برای مدت پنج سال اعتبار دارد.
دانشجویان برای تحصیل در ترکیه و دکترا بر اساس یکی از این آزمونها مورد ارزیابی قرار میگیرند، این آزمونها در دانشگاههای ترکیه به صورت کتبی و شفاهی تایید میشوند.
پس از قبولی در آزمون پذیرش، دانشجویان میتوانند تحصیل در مقطع دکترا را آغاز کنند و کمیته صلاحیت دانشگاه هر شش ماه یکبار تحقیقات دانشجویان را به طور منظم بررسی میکند. هنگامی که یک دانشجو تحقیقات خود را کامل میکند، پایان نامه نهایی آنها توسط هیئت داوران بررسی می شود.
توجه داشته باشید که تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه شرط سنی خاصی ندارد اما برای دریافت بورسیه تحصیلی دکتری در ترکیه باید سن دانشجو کمتر از 35 سال باشد.
دانشجویانی که مایل به دریافت بورسیه تحصیلی برای تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه هستند، باید معدل بالای 15 در برنامه کارشناسی ارشد خود داشته باشند.
رشته های کارشناسی ارشد در دانشگاه های ترکیه
برای تحصیل در ترکیه رشتههای مختلفی را برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در بسیاری از رشتهها ارائه میکنند، جایی که دانشجویان میتوانند برنامههای مورد نظر خود را پیدا کنند.
در اینجا برخی از محبوب ترین رشتهها برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه آورده شده است:
کارشناسی ارشد در آموزش: سیاست آموزشی، تحلیل رفتار کاربردی، آموزش ویژه (ناتوانیها)، علوم کتابداری و اطلاع رسانی، آموزش زبان انگلیسی.
کارشناسی ارشد در اقتصاد: حسابداری، اقتصاد و امور مالی، بازارهای سرمایه و امور مالی، مهندسی مالی و مدیریت ریسک، تجارت آنلاین، تجارت بینالملل.
کارشناسی ارشد در روابط بین الملل: مطالعات پیشرفته اروپایی و بین المللی، ادغام اروپا و مطالعات جهانی، امنیت بین المللی.
کارشناسی ارشد در مهندسی پزشکی برای تحصیل در ترکیه: مهندسی زیستی، مهندسی پزشکی، مهندسی شیمی، زیست شناسی، زیست شناسی مولکولی، ژنتیک.
کارشناسی ارشد در مهندسی معماری: معماری و مطالعات شهری، تاریخ معماری، علوم ساختمان، معماری داخلی، فیزیک ساختمان، تحقیق و برنامه ریزی ساختمان، معماری منظر.
دانشگاه هایی که رشته های کارشناسی ارشد را در ترکیه ارائه می دهند
ترکیه دارای دانشگاههایی با استانداردهای بالا و رتبه بندی جهانی است و موسسات آموزش عالی تلاش زیادی برای تسهیل تحصیل و زندگی دانشجویان بین المللی انجام میدهند.
دانشگاههای ترکیه دارای اساتید خبرهای هستند که به پیشرفت همه دانشجویان کمک میکنند. کلاسها از بحث آزاد استقبال میکنند و دانشجویان را تشویق میکنند تا پروژههای خود را ارائه دهند و به صورت گروهی کار کنند.
برای تحصیل در ترکیه و مقطع کارشناسی ارشد، دانشجویان می توانند در دانشگاه های دولتی یا خصوصی تحصیل کنند.
شهریه در دانشگاههای دولتی پایین است، در حالی که دانشگاههای خصوصی معمولا هزینههای بالاتری دریافت میکنند.
بهترین دانشگاه های ترکیه برای مقطع کارشناسی ارشد در سال 2021
دانشگاه | رتبه |
دانشگاه کانکایا | 401-500 |
دانشگاه کوچ | 501-600 |
دانشگاه Hacettepe | 601-800 |
دانشگاه سابانجی | 501-600 |
دانشگاه بیلکنت | 601-800 |
دانشگاه بوغازیچی | 801-1000 |
دانشگاه Ozyegin | 1001-1200 |
برنامه های دکترا در ترکیه
دوره های دکترا برای تحصیل در ترکیه شامل تخصصهای بسیاری در زمینه های مختلف میباشد. که مهمترین آنها عبارتند از:
پزشکی، دامپزشکی، پرستاری، مالی و بانکی، مدیریت بازرگانی، معماری، مهندسی صنایع، مهندسی عمران، مهندسی برق و کامپیوتر، مهندسی مکانیک و علم مواد، مطالعات طراحی، علوم زیستی و ژنتیک، روابط بینالملل…
معروف ترین دانشگاه ها برای تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه
تحصیل در ترکیه و مقطع دکترا در 166 دانشگاه در ترکیه امکان پذیر است، مدت زمان تحصیل در مقطع دکتری معمولا دو یا سه سال است.
دانشگاه های ترکیه به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم میشوند و تمامی دانشگاههای ترکیه تابع شورای آموزش عالی ترکیه (YOK) هستند و این بدان معناست که دانشگاههای ترکیه در سطح بین المللی رقابت میکنند و از استانداردهای آموزشی بالایی پیروی میکنند.
در اینجا لیستی از معروف ترین دانشگاه ها برای تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه آورده شده است:
دانشگاه | رتبه |
دانشگاه کانکایا | 401-500 |
دانشگاه کوچ | 501-600 |
دانشگاه Hacettepe | 601-800 |
دانشگاه سابانجی | 501-600 |
دانشگاه بیلکنت | 601-800 |
دانشگاه بوغازیچی | 801-1000 |
دانشگاه فنی استانبول | 601-800 |
زبان در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه
زبان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، تحصیل در ترکیه عمدتا ترکی و انگلیسی است و برخی از دانشگاه ها دوره های خود را به زبان های آلمانی و فرانسوی ارائه می دهند و این موضوع از دانشگاهی به دانشگاه دیگر و از تخصصی به رشته دیگر متفاوت است.
دانشجویانی که مایل به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه هستند باید برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه مدرک زبان دریافت کنند یا به مدت یک سال در کلاسهای زبان شرکت کنند.
زبان در مقطع دکترا در ترکیه
زبان اصلی تحصیل در ترکیه در بسیاری از برنامههای دکترا در دانشگاههای ترکیه انگلیسی و ترکی است. دانشجویان خارجی برای تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه باید یکی از آزمونهای زبان انگلیسی یا ترکی را شرکت کنند.
آزمون های زبان انگلیسی عبارتند از:
- آزمون تافل: حداقل نمره تافل مورد نیاز برای دوره دکتری 79 است و دو سال اعتبار دارد.
- آزمون آیلتس: حداقل نمره لازم برای آزمون آیلتس در مقطع دکتری 7 است و دو سال اعتبار دارد.
آزمون های زبان ترکی عبارتند از:
- آزمون TÖMER: محبوب ترین آزمون زبان ترکی، دانش آموزان در این آزمون برای تحصیل در مقطع دکترا باید مدرک زبان ترکی با مهارت C1 را دریافت کنند.
درخواست برای تحصیلات تکمیلی در ترکیه
اگر میخواهید تحصیل در ترکیه و در مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری را ادامه دهید شما باید شرایط خاص را در وب سایت هر برنامه بررسی کنید. مطمئناً میتوانید انتظار داشته باشید که برخی از اسناد زیر لیست شوند:
- فرم درخواست
- مدرک لیسانس یا فوق لیسانس
- پایان نامه ی کارشناسی ارشد
- بیانیه هدف (ارائه پروژه و انگیزه شما)
- یک CV به روز شده
- معرفی نامه از اساتید و کارفرمایان
- رونوشت سوابق
- نمرات امتحانات تکمیلی (بسته به برنامه: GRE یا GMAT)
- نمره مهارت زبان (TOEFL یا آزمون مهارت دانشگاه در بدو ورود)
- امتحانات کتبی و/یا مصاحبه
- نامه ای که تضمین میکند که شما بودجه مالی لازم برای حمایت از خود را در طول تحصیل دارید.
- بیمه سلامت
- عکس اخیر
- کپی پاسپورت با حداقل 90 روز اعتبار
معمولاً دو مهلت درخواست برای برنامههای تحصیلات تکمیلی وجود دارد:
- برای ترم پاییز: پایان ماه می
- برای ترم بهار: پایان دسامبر
درخواست و پاسخ پذیرش دانشگاه برای تحصیل در ترکیه
هنگامی که تمام مدارک خود را مرتب کردید، میتوانید درخواست خود را ارسال کنید. توجه داشته باشید که حتی در صورت درخواست آنلاین نیز باید مدارک را قبل از پایان مهلت ارسال کنید. همچنین اگر آزمون ورودی یا مصاحبه دارید، برای شرکت در آنها باید به ترکیه سفر کنید.
اگر همه این مراحل را انجام دادهاید، فقط باید کمی صبر کنید. تا اینکه:
- اواسط آگوست: اگر برای لیسانس درخواست میدهید.
- اواسط سپتامبر: اگر برای کارشناسی ارشد یا دکتری درخواست میدهید.
نامه پذیرش برای تحصیل در ترکیه حاوی اطلاعاتی در مورد مراحل بعدی است که باید برای درخواست محل خود بردارید، مانند پرداخت شهریه یا درخواست ویزای دانشجویی در نزدیکترین سفارت یا کنسولگری ترکیه.
درخواست ویزای دانشجویی ترکیه
اکثر دانشجویان بین المللی در صورت رفتن به دانشگاههای ترکیه باید برای ویزای دانشجویی اقدام کنند. فرآیند دریافت ویزا بسیار ساده است.
شما باید بعداً یک کپی از پذیرش دانشگاه خود و یک فرم درخواست ویزا پر شده را به سفارت یا کنسولگری ترکیه در کشور خود ببرید.
ویزا در حدود 8 هفته پس از درخواست صادر میشود، بنابراین به یاد داشته باشید که از قبل درخواست دهید.
توجه داشته باشید که اتباع 15 کشور تنها با کارت ملی خود اجازه ورود به ترکیه را دارند. که ایران یکی از آن کشورهاست.
مزایای تحصیل در ترکیه
- هزینه پایین آموزش عالی در ترکیه
- هزینه زندگی در ترکیه نسبت به سایر کشورها کمتر است.
- چندین بورس تحصیلی برای دانشجویان در نظر گرفته شده است.
- فرصتی طلایی برای دانشجویان خارجی برای آشنایی با فرهنگ های اروپایی و آسیایی.
- امکان دریافت اجازه کار در حین تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه.
- همچنین دانشجویان می توانند در حین تحصیل از دیدنی های ترکیه نیز لذت ببرند.
بهترین دانشگاه های ترکیه
در زیر لیستی از بهترین دانشگاهها برای تحصیل در ترکیه را به همراه رتبه برای شما لیست کرده ایم
دانشگاه | رتبه |
دانشگاه حاجی تپه | ۵۲۵ |
دانشگاه استانبول | ۵۶۰ |
دانشگاه میدل ایست یا خاورمیانه | ۵۹۶ |
دانشگاه اگه | ۶۱۶ |
دانشگاه آنکارا | ۶۲۵ |
دانشگاه تکنیک استانبول | ۶۴۸ |
دانشگاه قاضی | ۶۷۹ |
دانشگاه بوغاز ایچی | ۷۴۰ |
دانشگاه بیلکنت | ۷۸۹ |
دانشگاه ارجیس | ۸۷۴ |
دانشگاه چوکورووا | ۹۳۲ |
دانشگاه دوکوز ایلول | ۹۳۸ |
دانشگاه آتاتورک | ۹۷۹ |
هزینه های تحصیل در ترکیه ( دانشگاه ها ) و هزینه های زندگی
قبل از اینکه سوار هواپیما، قطار یا ماشینی شوید که شما را به تحصیل در خارج از کشور ترکیه میبرد، به یاد داشته باشید که شهریه دانشگاه و هزینههای زندگی و تحصیل در ترکیه را نیز بررسی کنید. هزینههای تحصیل برای دانشجویان بین المللی در ترکیه به شرح زیر است:
- لیسانس به زبان انگلیسی: 450 – 1500 USD / سال تحصیلی
- لیسانس به زبان ترکی: 240 تا 750 دلار در سال تحصیلی
- کارشناسی ارشد در زبان انگلیسی: 600 – 900 USD / سال تحصیلی
- کارشناسی ارشد در ترکی: 300 تا 600 دلار در سال تحصیلی
به خاطر داشته باشید که شهریه از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت است و موسسات خصوصی میتوانند هزینههای بالاتری داشته باشند.
هزینه های اضافی عبارتند از:
- 350-500 دلار در ماه برای هزینه های زندگی
- 100-150 دلار اضافی در هر ترم برای کتاب ها و هزینه های اداری
- بین 40-70 دلار در سال برای بیمه درمانی
بورسیه تحصیلی در ترکیه
بورسیه های ترکیه برای تحصیل در ترکیه علاوه بر ارائه حمایت مالی، به دانشجویان بین المللی اجازه میدهد تا در برنامه درخواستی مورد نظر خود در دانشگاه قرار گیرند. با این ویژگی، این بورسیه با سایر برنامههای بورسیه در جهان متفاوت است.
هدف از بورسیههای ترکیه این است که دانشجویان در طول مدت اقامت ترکیه خود و همچنین تحصیلات دانشگاهی از فعالیت های اجتماعی و فرهنگی بهره مند شوند. این برنامه بورسیه همچنین نیازهای دانشجویان مانند مسکن و بیمه درمانی را در طول دوره آموزشی پوشش میدهد.
معادل سازی مدارک برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه
قبل از مهاجرت به ترکیه برای تحصیل باید به این نکته توجه کنید که مدارک دریافت شده خارج از ترکیه در ترکیه به رسمیت شناخته نمی شود و باید طبق نظام آموزشی ترکیه معادل سازی شود
معادل سازی برای تحصیل در ترکیه:
تعیین معادل مدرک کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد اخذ شده از موسسات و برنامه های آموزش عالی خارج از کشور با مدارک کاردانی، لیسانس و فوق لیسانس اعطا شده توسط موسسات آموزش عالی در ترکیه از نظر دستاوردها در سطح آموزشی باید مرتبط باشد. سطح علمی برنامه آموزش عالی فارغ التحصیل، مدرک، کل اعتبارات ملی و/یا ECTS مورد نیاز برای فارغ التحصیلی از نظر دانش، مهارت ها و شایستگی هایی که باید کسب شود، ارزیابی میشود.
گواهی معادل دیپلم:
کسانی که میخواهند طبق برنامه تحصیلات عالی بین المللی فارغ التحصیل خود حرفهای انجام دهند و کسانی که از رشتههای بهداشتی (اجباری) فارغ التحصیل شدهاند و می خواهند تحصیلات کارشناسی ارشد یا دکتری در ترکیه داشته باشند میتوانند از این مدرک استفاده کنند.